Noc literatúry 2023 v Banskej Štiavnici

17. máj 2023, od 18:00 do 21:00

Noc literatúry približuje verejnosti netradičným spôsobom súčasnú európsku literatúru prostredníctvom série verejných čítaní. V Banskej Štiavnici sa bude konať ôsmykrát a tento raz sa jej návštevníkom otvoria hotely a penzióny, ktoré slúžia najmä turistom a návštevám. Vďaka nej nahliadnu do izieb, v ktorých by sa za bežných okolností neocitli a budú si v nich môcť vypočuť ukážky z umeleckých textov. Tie budú čítať známe osobnosti kultúrneho života a mesta Banskej Štiavnice, ako i ľudia zviazaní s hoteliérstvom a službami.

Tento rok čítame v hoteloch:

Hotel & Penzión Grand Matej, Kammerhofská 180
Penzión Nostalgia, Višňovského 3
Hotel Bristol, Andreja Kmeťa 123/11
Penzión Black M, Kutnohorská 1
Apartmány na Trojici, Námestie svätej Trojice 20
Hotel Salamander, Jána Palárika 364

Mapa

AKO NA TO?

Na každom z uvedených miest získate brožúrku s podrobnými informáciami a mapkou, preto môže vaša trasa začať v ľubovoľnom bode. Čítania prebiehajú od 18.00, a to paralelne na všetkých miestach v 30 minútových intervaloch (15 min. čítanie, 15 min. presun na ďalšie miesto).

Na každom mieste čítania dostanete do bulletinu pečiatku. Ak prejdete všetkých šesť miest a s opečiatkovaným bulletinom prídete na Ponocovanie s Nocou literatúry do Art Cafe, budete môcť od Antikvariátika a Portugalského inštitútu vyhrať jednu z kníh, z ktorej sa čítalo. Ponocovanie začína od 21.00.

Tešíme sa na Vás. Váš www.antikvariatik.sk

NOC LITERATÚRY VO SVETE

www.nocliteratury.cz

PARTNERI PODUJATIA

Antikvariatik.sk
České centrum
Artforum Banská Bystrica
Štiavnické noviny
Hotel & Penzión Grand Matej
Penzión Nostalgia
Hotel Bristol
Penzión Black M
Apartmány na Trojici
Hotel Salamander
Portugalský inštitút
Región Banská ŠtiavnicaAntikvariatik.sk

AUTOR
John Boyne

DIELO
Komnata ozvien

Vtipná satira reflektujúca dnešnú spoločnosť v područí sociálnych sietí, keď jediný príspevok môže prevrátiť naruby život nielen jednotlivcovi, ale aj celej jeho rodine. Nezastaviteľnú lavínu urážok a klamstiev preruší radikálne oslobodenie sa od sociálnych sietí.

INTERPRET
Darina Kaníková

LOKALITA
Hotel & Penzión Grand Matej, Kammerhofská 180
AUTOR
Witold Szabłowski

DIELO
Čo sa varí v Kremli

Cez spomienky kuchárov nazeráme pod pokrievku dejín Sovietskeho zväzu. Získame recepty na fašírky po cársky, ktoré tak obľuboval cár Mikuláš II, najobyčajnejšiu polievku z borovicového ihličia a šišiek z čias hladomoru na Ukrajine, či recept na Gagarinov Bajkonurský boršč.

INTERPRET
Miroslava Machariková

LOKALITA
Penzión Nostalgia, Višňovského 3
AUTOR
Niccolo Ammaniti

DIELO
Ja a ty

Má trinásť a je introvert. Pre rodičov si vymyslí prázdninovú lyžovačku so spolužiakmi v Cortine, ale v skutočnosti si naplánuje prázdniny strávené o samote v pivnici. Tam naňho však čaká prekvapenie – stretnutie s nevlastnou sestrou, drsným dievčaťom na drogách.

INTERPRET
Michal Kríž

LOKALITA
Hotel Bristol, Andreja Kmeťa 123/11
AUTOR
Pascal Mercier

DIELO
Perlmannovo mlčanie

Oceňovaný román z akademického prostredia začína na jazykovednom sympóziu, kde hlavný hrdina Perlmann zistí, že v pracovnom živote už nemá ďalšie méty. Prestane veriť v zmysel akademickej činnosti, prepadne sa do zúfalstva, ktoré sa každým dňom stupňuje, až ho privedie na pokraj toho najhoršieho činu.

INTERPRET
Matej Landl

LOKALITA
Penzión Black M, Kutnohorská 1
AUTOR
Négar Djavadi

DIELO
Dezorientálka

Kimiâ je milovníčka punku, výnimočná rozprávačka, Šahrazád našich čias, no predovšetkým moderná žena, ktorá rozpráva príbeh o rodinných tradíciách a vlastnej „dezorientácii“. Ako desaťročná utiekla s matkou a sestrami z Iránu za otcom do Francúzska. Autorka cez postavu Kimie zručne prepletá dejiny Iránu v dvadsiatom storočí s pestrou rodinnou kronikou. Za román získala viacero ocenení.

INTERPRET
Žofia Lišaníková

LOKALITA
Apartmány na Trojici, Námestie svätej Trojice 20
AUTOR
Kateřina Tučková

DIELO
Bílá voda

Opustená dedina ukrytá v tieni pohraničných hôr, kam kedysi prichádzali zástupy pútnikov prosiť o pomoc zázračnú sošku Panny Márie. Dnes sem prichádza Lena Lagnerová skryť sa pred minulosťou. Namiesto kláštora s rehoľnou komunitou tu nájde niekoľko rádových sestier, vedených svojráznou Evaristou, ktorá zažila ponižovanie v komunistickom krimináli.

INTERPRET
Beáta Lazarová

LOKALITA
Hotel Salamander, Jána Palárika 364